Cider Lhotka z Turistatku Javořice na Dejsivino.cz

Autentický suchý cider ve stylu natur brut, kde kvasinky zkonzumují většinu cukru – zbytek by možná odhalil jen děda Mráz. Ten by mohl teoreticky cider podchlazením zastavit i v kvašení sladkého moštu, ale my kvasíme ve sklepě při 10 °C, takže moc cukru nečekejte. Kvašení probíhá divoce, přirozeně se objevující kvasinky vedou konkurenční boj o sladké živiny v jablečné šťávě. Po ukončení fermentace cider necháme dlouho sedimentovat a čistit, dokud není zcela průzračný. Pro podporu přirozené stability přidáváme při lahvování kapku propolisové tinktury, což chrání cider před kyslíkem. Kvasinky také produkují oxid uhličitý, který částečně uniká, vytvářející tichá vína s několika málo bublinkami na dně vaší sklenice – očekávejte jen občasné jemné perlení.

Skladujte v chladu a otvírejte vychlazené!