Jsou odrůdy „Primitivo“ a „Zinfandel“ stejné odrůdy?

Ano jsou! Už jsem vám konečně to "tajemství" musel odhalit. :)

Primitivo a Zinfandel jsou dvě různá jména pro stejnou odrůdu hroznů. V jižní Itálii (oblast Apulie) se odrůda nazývá Primitivo. V USA, zejména v Kalifornii, je tato odrůda známá jako Zinfandel.

Historicky se věřilo, že Zinfandel byla původní odrůda, která byla přivezena z Evropy do USA v 19. století. Avšak moderní vědecké studie a analýzy DNA ukazují, že Primitivo a Zinfandel jsou geneticky téměř identické. Bylo prokázáno, že mají stejný genetický profil a jsou vzájemně zaměnitelné. Původ odrůdy révy vinné známé jako Primitivo je spojován s Chorvatskem, zejména s oblastí Dalmácie. Odtud byla v 18. století přivezena do jižní Itálie.


Jak vzniknul název „Primitivo“?

Název "Primitivo" pochází z italského slova "primitivo", což znamená "první" nebo "raný". Původ tohoto názvu souvisí s faktem, že hrozny odrůdy Primitivo obvykle dozrávají velmi brzy, často dříve než jiné odrůdy v dané oblasti.

Název odrůdy Primitivo je spojen se způsobem, jakým hrozny dozrávají a jsou sklízeny. V minulosti byla tato odrůda často sklizena jako jedna z prvních odrůd. Vinaři si tuto odrůdu cenili pro její schopnost dozrát a poskytnout plody již v raném období sklizně. Název "Primitivo" tedy odráží skutečnost, že hrozny této odrůdy dozrávají relativně brzy ve srovnání s jinými odrůdami. Tento název byl použit jako označení pro odrůdu a stal se jejím tradičním názvem.
 

Proč nám Zinfandel/Primitivo tolik chutná?

Přestože jsou Primitivo a Zinfandel technicky stejnou odrůdou, existují určité rozdíly v jejich stylu vína, které mohou být způsobeny rozdílnými pěstitelskými praktikami, klimatickými podmínkami a terroirem. Například některá vína z Primitiva mají tendenci být plnější, s vyšší hladinou alkoholu a bohatšími ovocnými tóny, zatímco Zinfandel z Kalifornie může mít tendenci být více kořeněné, s jemnějšími tříslovinami.

Celkově lze říci, že Primitivo a Zinfandel jsou synonyma, která se používají pro označení téže odrůdy hroznů, avšak místní názvy se často spojují s různými regionálními tradicemi a styly výroby vína.

Konzumace Primitiva je oblíbená z několika důvodů. Jedním z hlavních faktorů je jeho výrazná chuťová komplexnost a příjemná ovocnost. Primitivo je často charakterizováno jako plné, bohaté a intenzivní víno s výraznými ovocnými tóny. Mezi typické organoleptické vlastnosti Primitiva patří:

  1. Ovoce: Primitivo nabízí bohaté ovocné aroma, především přezrálých jahod, černých třešní, švestek a ostružin. Tyto příjemné ovocné tóny přispívají k jeho atraktivitě a snadné pitelnosti.
  2. Sladkost: Mnoho Primitiv má lehce sladký dojem, který dodává vínu plnost a bohatost. Tato sladkost může být vnímána jako příjemná a harmonická.
  3. Koření: Vína z Primitiva často obsahují kořeněné tóny jako jsou pepř, skořice a vanilka, které přidávají další vrstvu komplexity a zajímavosti do jejich chuti.
  4. Struktura: Primitivo má často vysoký obsah alkoholu a plné tělo, což mu dodává robustní charakter. Víno může mít také jemné třísloviny, které přispívají k jeho struktuře a schopnosti stárnutí.
  5. Jemné kyseliny: Primitivo obvykle vykazuje adekvátní kyselost, která dodává svěžest a živost do vína. Správná rovnováha mezi ovocem, sladkostí a kyselinou je klíčová pro kvalitní Primitivo.

Díky těmto organoleptickým vlastnostem si Primitivo získalo širokou oblibu u milovníků vína po celém světě. Je to víno, které nabízí příjemnou a lahodnou chuťovou zkušenost a které se skvěle hodí k různým příležitostem, od relaxace po společenské události.


Proč působí Primitivo AKA Zinfandel často sladkých dojmem, i když je deklarováno jako suché?

Odrůda Primitivo AKA Zinfandel obecně vykazuje nižší obsah kyselin ve srovnání s jinými odrůdami hroznů. Má tendenci mít nižší úroveň kyselinosti, zejména co se týče kyseliny jablečné a kyseliny citrónové.

Nižší obsah kyselin může přispět k jemnější a méně výrazné kyselosti ve vínech z Primitiva. To může vést k dojmu jemnosti a zaoblenosti v chuti. Nicméně, je důležité poznamenat, že konkrétní úroveň kyselisti může být ovlivněna mnoha faktory, včetně terroiru, podnebí, technik pěstování a zralosti hroznů.

Zároveň je také třeba vzít v úvahu, že různé styly vinařů a techniky zpracování hroznů a vína mohou mít vliv na konečný profil kyselosti Primitiva. Vinaři mohou přizpůsobovat a upravovat kyselost pomocí různých vinifikačních technik a postupů, aby dosáhli požadovaného výsledku.

Všeobecně lze tedy říci, že Primitivo má tendenci mít mírně nižší obsah kyselin než některé jiné odrůdy hroznů, ale skutečná úroveň kyselosti se může lišit v závislosti na konkrétním regionu, pěstitelských podmínkách a vinařských technikách používaných při výrobě vína.

Osobně jsem velkým milovníkem Zinfandelů z Kalifornie a dávám jim přednost před vínům z Itálie. Zinfandel z Vinařství Mettler považuji za jedno z nejlepších červených vín v mém e-shopu Dejsivino.cz. Namixujte si karton "Primitivo vs. Zinfandel", udělejte si srovnání a těším se na váš názor a vašeho favorita. ;)


Bc. Tomáš Pelikán
enolog