Jak se vyrábí nealkoholické víno?

Poslední dobou si všímám, jak okolo mě přibývá těhotných žen. Osobně proti tomu nic nemám, jen se mi tím snižuje spotřebitelská základna, protože zodpovědná těhotná žena nekonzumuje víno, že ano? I když někteří lékaři doporučuji skleničku červeného vína denně i v těhotenství. Zaznamenal jsem zvýšený zájem o nealkoholická vína a dotazy, jak se vlastně takové víno vzniká. Zde nabízím několik informací a tipů k nealkoholickým vínům.

Víno je nápojem, který nás provází již tisíce let. Jeho bohatá historie a různorodé chuťové profily si získaly srdce lidí. Ale co ti, kteří si přejí zažít tu skvělou atmosféru vína bez alkoholu? Tady vstupuje do hry e-shop Dejsivino.cz, váš spolehlivý průvodce světem nealkoholických vín.

Co je nealkoholické víno?

Definice není složitá. Nealkoholické víno je druh vína, které neobsahuje žádný alkohol. Vyrábí se z hroznů, které byly podrobeny procesu dealkoholizace.

Nealkoholické víno může mít různé úrovně alkoholu, od 0,05 % do 0,5 % obj. alkoholu. V České republice je zákonem stanoveno, že nesmí obsahovat více než 0,5 % obj. alkoholu.

Jak se nealkoholické víno vyrábí?

To už trochu složitější je. Na výrobu nealkoholických vín můžeme uplatnit několik různých metod dealkoholizace.

  1. Tepelná destilace

Jedním z hlavních způsobů, jak odstranit alkohol z vína, je proces tepelné destilace. Při tomto procesu je víno zahříváno na teplotu 78 °C. Při této teplotě se alkohol začne odpařovat. Následně se páry alkoholu zachytávají a kondenzují zpět na kapalinu. Výsledkem je víno bez alkoholu, které si zachovává své charakteristické vůně a chutě, které mohou být mírně narušené.

  1. Reverzní osmóza

Zajímavou metodou je tzv. Reverzní osmóza. To je dnes poměrně inovativní proces, při kterém se voda z hroznové šťávy odstraňuje pomocí semipermeabilní membrány (membrána, která propouští jen některé molekuly a ionty). Membrána umožňuje projít pouze vodě, ale ne alkoholu. To vede k tomu, že se hroznová šťáva zbaví alkoholu, ale zbytek komplexních složek zůstává nedotčený a víno si zachová svou chuť a aroma.

  1. Vakuová dealkoholizace

Další metodou nealkoholické víno vyrábíme ve vakuu. Tato metoda se nazývá vakuová dealkoholizace byla použita v roce 1913 Carlem Jungem a je založena na principu, že se alkohol při nižší teplotě odpařuje rychleji než voda. Hroznové šťávy se zahřejí na nízký bod varu (asi 50 °C) a udržují se v tomto stavu po dobu několika hodin. Alkohol se odpařuje a voda zůstává. Tato metoda je šetrnější k hroznovým šťávám než jiné metody dealkoholizace, jako je destilace nebo reverzní osmóza. Díky tomu má víno zachovanou chuť a aroma.

Jak ten proces výroby nealkoholického vína ve vakuu tedy probíhá?

  1. proces devakuace nádoby: Víno je umístěno do vakuové nádoby, která je hermeticky uzavřena. Následně se tlak v nádobě snižuje pod hodnotu atmosférického tlaku. To má za následek snížení bodu varu alkoholu a umožňuje jeho odpařování při nižších teplotách.
  2. Odpařování alkoholu: Při sníženém tlaku a nižší teplotě dochází k odpařování alkoholu z vína. Díky nižším teplotám by měla být minimalizována ztráta chuti a vůní, kterou jsou citlivé na vysoké teploty.
  3. Kondenzace alkoholu: Páry alkoholu jsou zachyceny a kondenzovány do kapalného stavu. Získaný alkohol může být následně oddělen od vína.
  4. Zpětné navrácení vína: Víno, které prošlo procesem odpařování ve vakuu, je vráceno do nádoby. Očekává se, že si víno zachová co nejvíce své původní chuti a aromatických složek.

    Výhodou vakuové dealkoholizace je tedy:
  • Šetrnější k hroznovým šťávám
  • Zachovaná chuť a aroma
  • Nižší náklady na výrobu

        Nevýhodou vakuové dealkoholizace je, že je časově náročnější než jiné metody dealkoholizace.

  1. Ultrazvuková dealkoholizace

Poslední metodou výroby nealkoholických vín je Ultrazvuková dealkoholizace. Technika se používá k odstranění částečného nebo úplného odstranění alkoholu z vína za použití ultrazvukových vln. Výhodou je šetrnost vůči chuti a aromatu vín. Tato technika je méně drastická jako tepelná destilace. Další výhodou je rychlost. Ultrazvuková dealkoholizace může probíhat rychle, což může být vhodné pro výrobu vína s nižším obsahem alkoholu. Obrovskou výhodou je kontrola nad tím, kolik alkoholu bude z vína odebráno. To umožňuje dosáhnout různých úrovní alkoholu podle potřeby a ovlivňovat konečnou podobu organoleptických vlastností vína.

Jak vybrat nealkoholické víno?

Při výběru nealkoholického vína je důležité zvážit několik faktorů, jako je typ vína, ze kterého bylo vyrobeno, země původu a cena.

Nejlepší nealkoholické víno se vyrábí z hroznů, které byly vypěstovány v teplém klimatu. Tato vína mají obvykle bohatší chuť a aroma.

Cena nealkoholického vína se může značně lišit. Některá vína jsou levná, zatímco jiná jsou velmi drahá. Při výběru vína je důležité zvážit kvalitu vína a vaš rozpočet.

Na širší nabídce nealkoholických vín v e-shopu Dejsivino.cz neustále pracuji a snažím se pro vás vybrat ty nejlepší. Aktuálně je nejoblíbenějším  nealkoholickým vínem v mém e-shopu šumivé víno Nonzeco.

 

Jak podávat nealkoholické víno?

Zde nabízím několik tipů pro podávání nealkoholického vína:

  • Podávejte nealkoholické víno vychlazené na 10–12 °C.
  • Nealkoholické víno můžete podávat ve sklenicích na červené víno nebo bílé víno.
  • Nealkoholické víno můžete podávat s občerstvením, jako jsou ořechy, sýr nebo sušené ovoce.
  • Nealkoholické víno můžete použít k přípravě koktejlů.


Jako jsou výhody nealkoholických vín?

Nealkoholické víno má několik výhod oproti tradičnímu vínu. Obsahuje méně kalorií a tuku a neobsahuje žádný alkohol. Je zdrojem – tzv. Resveratrolu. Nealkoholické víno lze pít samotné nebo jako součást koktejlů. Je také populárním nápojem pro děti a těhotné ženy.

Souhrn výhod nealkoholického vína:

  • Je zdravější než tradiční víno.
  • Je dietnější než tradiční víno.
  • Je vhodný pro děti a těhotné ženy.
  • Je vhodný pro řidiče.
  • Je vhodný pro lidi, kteří se snaží, nebo musí omezit příjem alkoholu.

Závěr

Nealkoholické víno je zdravý a chutný nápoj, který si může vychutnat každý. Je to dobrá alternativa k tradičnímu vínu a je vhodný pro širokou škálu lidí. Technologie výroby nealkoholických vín otevírají dveře nového požitku pro ty, kteří si přejí vino bez alkoholu, aniž by přišli o výjimečné chuťové zážitky. Díky postupům jako je reverzní osmóza vakuová dealkoholizace je možné dosáhnout nealkoholických vín s plným spektrem chutí a vůní. E-shop Dejsivino.cz je tím pravým průvodcem do tohoto světa nealkoholického prožitku, který dokáže uspokojit i vaše nejnáročnější chuťové preference.

Ing. Tomáš Pelikán

Zdroj: https://www.smithsonianmag.com/innovation/the-science-behind-nonalcoholic-wine-180980805/