Bílá vína
VÍNA Z BÍLÝCH MOŠTOVÝCH ODRŮD
Základní surovinou pro výrobu bílého vína je Réva vinná (lat. Vitis vinifera). Víno se vyrábí rozdrcením bobule (vzniká tzv. "rmut") ihned se lisuje a získává se mošt, který následně kvasí. Pevná hmota po lisování se nazývá "matolina". Může být trochu matoucí, že z odrůd révy vinné, které nazýváme "červené", se také vyrábí bílé vína – např. Tramín červený). Bílé víno lze vyrobit i z modrých odrůd krátkou dobou kontaktu moštu se slupkami. Barviva (antokyany) obsažené ve slupkách nestihnou obarvit mošt. Takové víno nazýváme "klaret". Pokud necháme mošt z bílých odrůd delší dobu v kontaktu se slupkami (u bílých odrůd se vyskytuje směs zelených barviv (chlorofyl) a žlutých barviv (flavonoidy a xantofyl)) vznikne nám "oranžové víno".