Jak správně vybrat bílé víno na e-shopu?

V několika rozhovorech uvádím, že lidé, kteří nakupují vína přes internet, mají už o vínech lepší přehled. Ví, co chtějí, co hledají a jsou ochotní si připlatit za kvalitu nebo méně známá vinařství, která v supermarketech nenajdou. Určitě se nerozhodují podle tvaru lahve a barevnosti etikety.

Ale přední etiketa bývá často na fotce v e-shopu málo čitelná a důležité (a zákonem povinné) údaje bývají na zadní etiketě. A zadní etikety se v e-shopech objevují na fotkách zřídka. Kvalitní popisy vín a někdy i analytické hodnoty se leckdy od vinařů získávají velice těžce. Proto si myslím, že člověk nakupující víno přes e-shop musí mít přehled a znalosti o vínech na vyšší úrovni.

Je tady možnost, že jste začínající milovník vín, chcete s vínem začít a nechcete se ho učit poznávat na levných vínech z obchodních řetězců, snad chcete rovnou nastoupit do vyšší ligy. Chválím! Tady je několik tipů/triků, jak si správně vybrat.

Ač se všude ve světě považují za nejlepší vína ta červená a už jste asi slyšeli o vínech z Bordeaux, Barolo, Rioja, Malbeců z Argentiny, Syrahu z Austrálie nebo Zinfandelech z Kalifornie, tak u nás, v České republice, je to přesně obráceně a nejvíc se konzumují vína bílá. Jak tady vybrat bílé víno, když na něj dostanete chuť?

Suché víno neznamená kyselé víno.

Když už jsme se rozhodli pro bílé víno, tak se zamysleme, zda má být suché nebo sladké. Kdysi panoval názor, že suché víno = kyselé víno. Ta doba už je dávno pryč. Dříve bylo běžné zatížení „10 kilo hroznů na hlavu“. Réva byla hrozny přetížená, nestíhala hrozny vyživovat a víno bylo kyselé. Dnešní moderní vinařství nechávají zatížení 1,5 – 3 kg na „hlavu“ (keř).  Prioritou kvalitního vinařství jsou zdravé a vyzrálé hrozny. Důraz se klade na vyvážená a harmonická vína. Tedy aby ve víně nevystřelovaly jen kyselinky nebo cukry, ale aby poměr cukrů a kyselin byl co možná nejvíce podobný.

Ale jak se říká: “Sto lidí, sto chutí.“ Pokud vám chutnají vína s výraznější kyselinkou nebo naopak vína s vyšší cukernatostí, tak je to hlavně na vás a nenechte si do toho mluvit. Sledujte informace o obsahu cukrů a kyselin ve víně a podle toho si vína vybírejte. Některá vinařství to uvádějí na zadní etiketě, ale není to povinný údaj. Na Dejsivino.cz se snažím analytické hodnoty u vín uvádět, ale nedaří se mi je získávat od všech vinařů z Moravy a od dovozců zahraničních vín je to prakticky nemožné.


Rozdělení tichých vín dle zbytkového cukru:

suché víno: do 4 g/l

polosuché víno: do 12 g/l

polosladké víno: do 45 g/l

sladké víno: nad 45 g/l

Aby to nebylo snadné, tak ještě pozor! Můžete narazit i na suché víno se zbytkovým cukrem nad 4 g/l, ale tam rozdíl mezi kyselinami a zbytkovým cukrem nesmí být menší než 2 g.

 Zkuste svého oblíbeného vinaře.

Byli jste loni v létě na návštěvě ve sklepě („sklípek“ tomu říkají „Pražáci“ – na Moravě mají „sklep“, ne „sklípek“) a bavilo vás u vinaře jeho víno? Pravděpodobně vás tedy baví „rukopis“ vinaře a zkuste znovu sáhnout po jeho vínech. Pokud vám jeden rok jeho vína nechutnají, tak mu dejte šanci ještě příští rok. Počasí na Moravě je proměnlivé a každý ročník vín může být trochu jiný.

Jak vás při konzumaci vína může ovlivnit roční období?

Ve sladkých vínech zbytkové cukry výrazně převyšují kyseliny. Vína působí v ústech plnějším dojmem a medovým charakterem. V létě vás takové víno moc neosvěží a hodí se spíš za chladnějších dnů, kdy vám dodá více energie. Mezi oblíbené zástupce takových vín můžeme zařadit například Solaris, Tramín červený nebo Pálavu. Suchá či polosuchá vína vás v létě osvěží mnohem více.

Jak vybrat víno podle obsahu alkoholu?

Pokud není alkohol do vína dobře „zakomponovaný“, může při konzumaci „vystřelovat“, štípat a působit rušivým dojem. Bílá vína z Čech a Moravy mají ideální obsah alkoholu od 11–13 % objemu.

Je to hlavně o ceně?

Cena je často ten nejdůležitější parametr při rozhodování o nákupu vín. Rozhodně nezastávám názor, že čím dražší víno, tím je víno lepší. Kvalitní a poctivé víno jde pořídit okolo 200 Kč. Nedávno jsem se bavil s výrobcem vína a aktuálních nákladech na výrobu. Vzhledem ke vzrůstajícím cenám všech vstupních položek odhadoval výrobní cenu okolo 120 Kč za lahev.  Vínům pod tuto cenu tedy moc nevěřím. Může se samozřejmě jednat o starší ročníky, kdy se vinař potřebuje vín zbavit, aby si udělal místo ve skladu pro nový ročník.