Lahve na víno mají obvykle objem 750 ml (75 cl), nikoliv litr (1 000 ml), ale proč zrovna tento objem?
Objem lahve vína se normalizoval v 19. století. Pro tuto skutečnost se objevila různá vysvětlení, která často odpovídala těmto hypotézám:
- Průměrná spotřeba během jednoho jídla;
- nejlepší vlastnosti pro zrání vína v lahvi (poměr kyslíku v lahvi a hladiny vína při horizontální poloze);
- snadná přeprava.
Další hypotéza je postavená na historickém základě - v té době byli hlavními zákazníky francouzských vinařů Britové.
Britskou objemovou jednotkou byl "imperiální galon" odpovídající 4,54609 litru. Pro zjednodušení převodních účtů se víno z Bordeaux přepravovalo v sudech o objemu 225 litrů, tj. přesně 50 galonů, což odpovídalo 300 lahvím o objemu 750 ml. (75 centilitrů). Protože to bylo jednodušší na výpočet, přijali sud = 50 galonů = 300 lahví. Jeden galon tak odpovídal 6 lahvím.
To je vlastně důvod, proč i dnes krabice s vínem často obsahují 6 nebo 12 lahví.
Velice zajímavá teorie, co myslíte? :) Odborníci vědí, že víno by se nemělo posuzovat podle ambaláže (obal, balení), ale podle senzorických vlastností. Rozhodně byste si víno měli vychutnat z kvalitní skleničky.
Tomáš z Dejsivino.cz