Tuzemská vína
Česká republika má bohatou tradici vinařství a nabízí širokou škálu tuzemských vín. Mezi nejpopulárnějších odrůdy v našem e-shopu patří:
- Pálava: Vína jsou obvykle bílá (výjimečně oranžová) a mají jemnou a sladkokyselou chuť s jemnými ovocnými tóny.
- Müller Thurgau: Svěží a ovocné víno je jedním z nejrozšířenějších tuzemských vín a vyniká svým jemným aroma s tóny bílého pepře.
- Moravský muškát: Odrůdu charakterizuje sladké a aroma víno se často používá jako aperitiv nebo jako součást dezertů.
- Ryzlink rýnský: "Král vín" je známý svou svěžestí a jemným aroma, které má tendenci být ovocné, s tóny citrusů, jablek a květin.
- Rulandské bílé: Víno je charakterizováno svou svěžestí a jemným aroma.
Vybrali jsme pouze několik z mnoha tuzemských odrůd vín, které jsou k dispozici. Existuje mnoho dalších, které se pěstují v České republice. Ať už hledáte víno sladké, polosladké, polosuché nebo suché, můžete v našem e-shopu Dejsivino.cz najít širokou škálu možností v rámci tuzemské nabídky.
- Rodinné vinařství Fridrich
- Vinařství Šebesta Filip
- Vinařství Mendelova Univerzita
- Vinařství MG Wine
- Salay Winery
- Vinařství Tureček
- Vinařství pod Pálavskými vrchy
- Nové vinařství
- Vinné sklepy Maršovice
- Vinné sklepy Zapletal Tibor
- Vinařství Kubík Michal
- Vinařství Iwayini
- Vinařství Perk
- Vinařství Štěpánek Petr
- Vinařství Skoupil
- Vinařství Villa Valtice
- Vinařství Pod Radobýlem
- Vinařství Thaya
- Vinařství Arte Vini
- Vinařství Fučík Petr
- Vinařství Proqin
- Vinařství Sv. Barbora
- Vinařství Pavlica Jan
- Vinařství Aurora
- Vinařství Spielberg
- Sedlecká vína
DĚLENÍ VÍN PODLE ZBYTKOVÉHO CUKRU
Suché: Nejvýše 4 g/l, nebo 9 g/l, pokud celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr je maximálně o 2 g/l nižší.
Polosuché: do 12 g/l, nebo do 18 g/l, pokud celková kyselost vyjádřená v gramech kyseliny vinné na litr je maximálně o 10 g/l nižší
Polosladké: do 45 g/l
Sladké: od 45 g/l výše
DĚLENÍ VÍN PODLE JAKOSTI
Stolní vína
Jakostní vína
Zemská vína: Zemské víno musí být vyrobeno z hroznů révy vinné sklizených na území České republiky, které jsou vhodné pro výrobu jakostního vína stanovené oblasti nebo z odrůd, které jsou uvedeny v seznamu odrůd stanovených prováděcím právním předpisem. Cukernatost hroznů, z nichž je víno vyrobeno, musí být nejméně 14 °NM. Označuje se jako Moravské zemské víno nebo České zemské víno.
Jakostní vína s přívlastkem: musí být vyrobeno z hroznů sklizených v jedné vinařské podoblasti a v téže oblasti i vyrobeno. Výnos vinice nesmí překročit 14 t/ha. Na kvalitu vinice i kvalitu výsledného vína existují ještě další požadavky, na jejichž splnění dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která jediná je oprávněna víno zatřídit do kategorií dle přívlastků:
- Kabinet: vyrábí se z hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 19 °NM.
- Pozdní sběr: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 °NM.
- Výběr z hroznů: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 °NM.
- Výběr z bobulí: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 27 °NM.
- Výběr z cibéb: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 32 °NM.
- Ledové víno: vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 °NM.
- Slámové víno: vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 °NM. Vykazuje-li však mošt již po 2 měsících cukernatost nejméně 32 °NM, může se provést lisování.