Když “dát si jednu skleničku” není jen prázdná fráze.

Ale všichni víme, že ta druhá chutná stejně mnohem líp. A obzvláště v týhle chaotický době je úplně nejlepší dostát našemu jménu dotáhnout celou láhev. My si takhle s mým kamarádem z východního Německa užívali náš tradiční páteční večer v Pařížský, tak, jak to my mladí děláme.

Hráli jsme AZ kvíz. Asi by stálo za zmínku říct, že Julian neumí slovo česky. O to byla hra zajímavější. Ale bylo zvláštní pozorovat, jak se mu po oné jedné skleničce rozvázal jazyk. Nebo spíše mně stoupla hladinka a měla jsem dojem, že rozumím německy. Což nerozumím. Entschuldigung.

V každym případě, Julian byl poměrně fascinován invencí ONEGLASS, tedy jednou solidní porcí vína ve vakuovaném sáčku. Připomnělo mi to legendární scénku z Pelíšků “kde soudruzi z NDR udělali chybu”, že s touhle geniální vychytávkou nepřišli dřív, než my.

Za mě je to vynález století a to z několika důvodů:

1. nenechává vás padnout do spárů alkoholismu

Nebudeme si nic nalhávat, ve dvou se to prostě lépe pije. Ne vždy se nám to však poštěstí. A těm méně šťastným...no, řekněme, že moje podzimní večery jsou zatraceně dlouhý. Nicméně jako člověk co nesnáší plýtvání nerada vracím načatou láhev do lednice. Protože tam následně zůstane do doby, kdy její obsah dojde do fáze exploze a korek div neproletí dveřma.

 

2. nebudete mít výčitky svědomí

Mně v případě vína stačí opravdu jedna sklenička. Jedna z mála výhod nízkýho tlaku. Ale znám lidi, pro který je naprosto proti jejich přesvědčení načít láhev a nedokončit jí. Já to mam takhle s čokoládou. A chipsama. A vesměs všim ostatnim. Ale načnout si sáček vína a s hrdostí nám vlastní ho vylíznout do poslední kapky? Absolutně bez výčitek. 

 

3. nezpůsobí vám skoliózu

Bylo pro mě vážně dost příjemný, že jsem na náš vinný páteční dýchánek nemusela jet s velkou a těžkou kabelkou! A to určitě neocení jen dámy, ale i pánové můžou dát sáček s vínem klidně do kapsy a jít.

A co jsme to vlastně pili? Na výběr toho bylo více, ale já jsem jako v kouzelném klobouku zašmátrala v kabelce a vylosovala si Pinot Grigio. A byl to vskutku mistrovský tah! Bílé suché (moje oblíbené) s výraznou vůní citrusů. Vážně výhra. Jo a ten AZ kvíz jsem taky vyhrála :)

Vaše @gabriela.ditrichova