Proč pejskové nesmějí pít víno? A jiný alkohol...

Jaro se nám kvapem blíží a snad se už brzy otevřou i zahrádky hospod. Co na nich nerad vidím? Čas od času vidím majitele psů, jak dávají svým mazlíčkům napít piva, především pivní pěny. Víno a tvrdý alkohol jsem zatím nevypozoroval. Vinaři se o svůj pohárek s dobrým vínem neradi dělí, že? ;) Tady je ale potřeba si uvědomit několik vážných věcí.

Proč pejskové nesmí alkohol?

Alkoholické nápoje obsahuji ethanol a ethanol je chemická sloučenina, která významně ovlivňuje centrální nervovou soustavu (proto ho taky lidi s oblibou pijí) a je toxická. Pejskové nemají enzymy, které dovedou odbourat ethanol a tak i malá dávka alkoholu může být pro ně velmi nebezpečná nebo dokonce smrtelná. Když si dáte pohárek vína vy, tak je ethanol metabolizován vašimi játry a to buď na použití energie, absorbován nebo ho vyčůráte. Psí játra tuto funkci nemají a proto se mohou rychle a nenávratně poškodit. Taky to může způsobit selhání plic, záchvat, kóma nebo smrt.

Průměrný dospělý člověk odbourá okolo 20 mg/l za hodinu. U zvířat stejné množství trvá 12 – 24 hodin.


Co když voříšek vypije víno nedopatřením?

Může se stát, že si necháte láhev nedopité Pálavy na stole, abyste si zašli do sklepa pro další a váš zvědavý ohař lahev převrhne a víno začne lízat. Takže souhra nešťastných náhod, protože vy byste se s psíkem o své oblíbené víno nepodělili ani za nic. Pokud se váš pes třese, zvrací, motá se a naráží do skříně, je letargický nebo nevrtí ocasem jako obvykle, tak byste neměli váhat vyhledat nejbližšího doktora – veterinárního, pochopitelně. Neb psa s otravou alkoholem nestačí položit na bok, vyvolat zvracení a dát mu studený obklad, jako by to stačilo u vás.


Co když vypadá opile, i když nic nepil?

Pozor! Jste si jistí, že váš Alík žádný alkohol nemohl vypít, protože všechno víno, co jste si na Dejsivino.cz objednali, už jste i vypili a přesto projevuje známky opilosti? Posednul tedy vašeho Yorkšíra ďábel? Mohl, ale nemusel… Může se jednat o infekci vnitřního nebo středního ucha. Nebo infekční nebo zánětlivé onemocnění (menigitida), nebo idiopatické vestibulární onemocnění (syndrom „starého psa“), nebo nádor. No, každopádně zase raději urychleně navštivte zviřátkového lékaře.



Kolik alkoholu může psa zabít?
Samozřejmě čivavu usmrtí menší množství alkoholu, než irského vlkodava. Toxické množství, které psa usmrtí bylo stanoveno na 8 ml na 1 kg psa. Smrt nastane za 12 – 24 hodin.



Kolik pohárků vína nebo půllitrů piva tedy může pes vypít?

Žádný! Nula! Nic! Ani kapku!

Samozřejmě jsme všichni viděli na YouTube videa opilých slonů, papoušků nebo medvědů zřízených po zkvašeném ovoci. Pivovarští koně dříve běžně pivo pili. Ale pejskům a nezletilým osobám alkoholické nápoje nepodávejme. Zajímavé je, že kočky se alkoholu údajně vyhýbají (už vidím, jak mi tady zase někdo píše, že JEHO KOČKA miluje Baileys a že kecám).


Jestli jste to dočetli až sem, tak by vás mohlo zajímat, co dalšího váš Husky nesmí. Tak jsem ještě dohledal, že mu kromě Malbecu a Vodky taky neprospívá ještě:

Hrozny a hrozinky – zatím prý vědci nezjistili, jaký konkrétní toxin jim na tomto Bohulibém ovoci vadí, ale ukázalo se, že jim hrozí poškození ledvin

Obvyklý nešvar je čokoláda – čokoláda v jakékoliv formě (bílá, mléčná, oříšková, hořká atd.) obsahuje kofein a teobromin. Tyto látky excitují srdeční a nervový systém. U lidí to tolik nevadí. Dokonce je čokoláda považovaná za afrodiziakum, ale u psů to může vyvolat zvýšenou srdeční frekvenci, záchvaty nebo smrt. V lepším případě pes zvrací, pomočuje se, třese se se jako ratlík, je neklidný nebo má průjem.

Ořechy – pro pejsky velmi nebezpečná záležitost. Obsahují látky, které působí letargický a způsobuje neschopnost chůze. A v mandlích je opět kyanid.

Česnek a cibule – pro člověka platí: Kdo jí cibuli, tam nechodí lékař, kdo jí česnek, tam nechodí nikdo.
Pro psi platí: Nedávat! Česnek a cibule obsahují látky, které poškozují červené krvinky a hrozí anémie.
Pes se jednoduše otráví. Aby toho nebylo málo, tak příznaky se projeví až za několik dnů. Může to poznat tak, že pes má tmavou moč a má průjem. Taky je letargický a celkově působí zesláble a zvrací.
Toxická dávka cibule odpovídá půl % váhy pejska.

Třešně, višně a švestky – obsahují pecky. Ty mohou ucpat střeva a způsobit zácpu. Pecky po rozkousání můžou v trávícím systému uvolňovat kyanid. Psík potom může mít křeče, dusit se, mít poruchy srdečního rytmu nebo se v nejhorším případě odebrat do psího nebe.

Jogurty, sýry a mléko – pro štěňátka v pohodě, ale s přibývajícím věkem pes ztrácí schopnost štěpit laktózu. Projevuje se to průjmem a zvracením.

Avokádo – obsahuje látku, která se nazývá PERSIN a ta způsobuje zvracení a průjem.

Tedy milovníci dobrých vín a Border kolií či jiných ras, než zase necháte své pejsky lízat pivní pěnu nebo se s nimi podělíte o tabulku čokolády, tak raději napočítejte do deseti, raději to všechno zkonzumujte sami. Nebo mazlům dopřejte nějaké kvalitní krmení pro psy, které jim prospěje. :)

Tomáš z Dejsivino.cz