Co byste měli vědět o Proseccu, když ho tak rádi pijete?

Obliba Prosecca už několik let prudce a nepopiratelně roste. Loni poprvé překonalo Prosecco v prodeji Šampaňské 1:10. V letošním roce je předpokládaný prodej Prosecca okolo 412 miliónů lahví. Letos prudce stoupl prodej Prosecca i v našem e–shopu. Zde nabízím odpovědi na nejčastější dotazy, se kterými se setkávám v této souvislosti a několik „fun facts“, na které jsem při psaní Blogu narazil. Opět jsem na konci Blogu zařadil zkrácenou verzi pro lidi, které nebaví číst nebo jim stačí osekané informace.

Co je vlastně Prosecco?
Je to šumivé víno, které pochází z okolí Benátek na severu Itálie. Konkrétně ze dvou regionů: Veneto a Friuli. Od roku 2019 je tato oblast na seznamu světového dědictví UNESCO. Prosecco se vyrábí z odrůdy GLERA. Povoleny jsou příměsi až do 15 % z odrůd Bianchetty, Verdisa a Perery. U Prosecca DOCG je maximální povolený výnos hroznů z vinic 13,5 t/ha.


Nějaké to dělení Prosecca?
Stejně jako u Šampanského i Prosecco dělíme podle zbytkového cukru:
Extra Brut:     0–6 g/l
Brut:             0–12 g/l
Extra Dry:    12–17 g/l
Sec:            17–32 g/l
Demi Sec:     32–50 g/l
Doux:          nad 50 g/l
  
Prosecco DOC je základním Proseccem. Často jeho lahve mají modrou etiketu. Pochází z rovnatějších poloh s nižší nadmořskou výškou. Při sklizni se většinou používá mechanizace.

Prosecco DOCG je to nejlepší Prosecco z oblasti měst Valdobbiadene a Conegliano. U této kategorie je maximální povolený výnos hroznů z vinic 13,5 t/ha. Často jeho lahve mají zlatohnědou etiketu. Sběr hroznů probíhá starou dobrou metodou - ručně.

Dále bychom Prosecco mohli dělit ještě na Frizzante a Spumante.
Frizzante – (jemně perlivé) maximální tlak je 2,5 baru. Lahve mají korek, který je zajištěný
                     provázkem nebo mají šroubovací uzávěr. Jedná se o levnější a jednodušší
                     Prosecca, proto Prosecca DOCG nebudou nikdy vyrobena jako Frizzante.

Spumante – (perlivé) minimální tlak je 3 bary. Prosecca mají klasickou korkovou 
zátku ve tvaru hříbku zajištěnou agrafou.

Můžu se napít růžového Prosecca?
Jojo. Od května roku 2020, kdy si to Italové slavnostně schválili, můžete koupit Prosecco DOC rosé. Toto šumivé víno má předepsané složení:
85 – 90 % Glera
10 – 15 % Pinot Noir (Rulandské modré)

U růžového Prosecca jsou poveleny jen cukernatosti Brut Nature a Extra Dry. Musí se vyrobit metodou Martinotti (fr. Charmat). Sekundární kvašení probíhá v tanku a to minimálně 2 měsíce. Na trh smí být růžové Prosecco uvedeno nejdříve 1. ledna po sklizni a označuje se jako „Millesimato“ a 85 % hroznů musí být z uvedeného ročníku.

Proč pít Prosecco a ne Šampaňské? (Argument pro řidiče.)
To fakt nevím. Měli byste pít především skvělé a úžasné sekty z Čech a Moravy, no ne?! ;)
Ale jestli teda surfujete na módní vlně Prosecca a kvalitní a poctivá práce moravských vinařů vám nevoní, tak Prosecco má obvykle méně alkoholu než Šampaňské. Prosecco bude mít průměrně kolem 11,5 % alkoholu, což mu dodává svěžest a lehkost. Šampaňské bude mít okolo 12,5 %. Prosecco se tedy jeví jako vhodnější pro řidiče. Šampaňské nikdy nebude mít šroubovací uzávěr jako mají Prosecca Frizzante. Za volantem se vám bude ve 190 km/h na D1 Prosecco lépe otvírat. 

Proč pít Prosecco a Šampaňské? (Argument pro dietáře.)
To fakt nevím. Měli byste pít především skvělé a úžasné sekty z Čech a Moravy, no ne?! ;)
Ale jestli teda surfujete na módní vlně Prosecca a kvalitní a poctivá práce moravských vinařů vám nevoní, tak Prosecco má obvykle méně kalorií než Šampaňské.
V jedné 2 dl skleničce Prosecca je okolo 120 kcal. Ve 2 dl šampaňského je 160 kcal (= 100 g poctivého bramborového salátu). Vinařství La Giogiosa deklaruje ve svém Proseccu ETAMOROSA dokonce  méně, než 63 kcal! Určitě doporučuji toto Prosecco vyzkoušet. ;)

Když už jsem zjišťoval ta data, tak:
- ve 2 dl bílého suchého vína má 124 kcal (= tvarohový zákusek 100 g)
- ve 2 dl červeného vína má134 kcal (= 1 laskonka)

Vyrábí se Prosecco v tanku (metoda Charmat) nebo druhotným kvašením v lahvi?
Prosecco se většinou vyrábí v tanku. Prosecco prokvašené v lahvi je velkou raritou.

Kolik stojí nejdražší Prosecco?
Pokud máte prasátko narvané až k prasknutí mincemi nominální hodnoty 50 Kč, tak vám
to asi stačit nebude. Nebo by to musel být opravdu velký vepř. Cassanova Prosecco v roce 2017 vyrobili lahev s název „Swarovski Edition“ Prosecco DOC. Cena za lahev magnum (1,5 l) je skoro 5 miliónů korun.

Jak dlouho Prosecco archivovat?
Prosecco se k dlouhodobé archivaci nedoporučuje. Je ideální pít ho, dokud je mladé a svěží. Ideálně do 1 roku od sklizně.

K jakému jídlu je vhodné Prosecco párovat?
V tomhle je Prosecco výborné, protože patří k nejuniverzálnějším vínům. Hodí se prakticky
ke všemu, co si plácnete na talíř. Ustojí sladké dobroty, slané oříšky, smetanové těstoviny, ryby nebo dokonce pikantní kari. Napište mi, jestli jste někdo zkoušeli Prosecco a svíčkovou nebo vepřovými výpečky a jaké to bylo.

Slovo „PROSECCO“ pochází ze sousedního Slovinska a v překladu znamená „cesta lesem“. Pojďte se tedy s námi projít do lesa a objednejte si některé Prosecco z naší nabídky.


Nejprodávanější Prosecca v našem e–shopu jsou:
1) Brilla rosé
2) Prosecco Fascino
3) Nani Rizzi
4) Anno Domini
5) La Giogiosa - 63 kcal


Prosecco lze dodávat v různých setech nebo dárkových baleních. Klikněte na obrázek:

Brilla

 

Doufám, že vás Blog zaujal a dáte přednost skvělým sektům z Moravy! ;)

Ing. Tomáš Pelikán
majitel

 

SOUHRN:

Základní informace o Proseccu:
Země původu: Itálie
Oblasti výroby a pěstování: Veneto a Friuli
Základní odrůda: Glera (vždy min. 85%)

Dělení podle kvality:
Valdobbidene Superiore di Cartizze D.O.C.G. (nejkvalitnější)
Valdobbiadene Conegliano Prosecco Superiore D.O.C.G "Rive"
Valdobbiadene Conegliano Prosecco Superiore D.O.C.G
Prosecco D.O.C. Treviso
Prosecco D.O.C. (nejjednodušší)

Dělení podle obsahu oxidu uhličitého:
TRANQUILLO - tiché víno bez obsahu CO2
FRIZZANTE - tlak v láhvi 1 - 2,5 baru (jemně perlivé víno)
SPUMANTE - tlak v láhvi 3,5 baru a více (šumivé víno)

 

Dělení podle zbytkového cukru:
Extra Brut: 0 g/l
Brut: 0-12 g/l
Extra Dry: 12-17 g/l
Dry: 17-32 g/l

  

Dělení podle výrobní metody:
CHARMAT - druhotné kvašení v nerezovém tanku, čiré a filtrované Prosecco (nejvíce používaná metoda)
CHAMPENOISE - druhotné kvašení v láhvi, čiré Prosecco
PROSECCO COL FONDO - nefiltrované Prosecco dokvašováno v lahvi s obsahem kvasinek (původní stará metoda výroby Prosecca)




Zdroje:
https://kilokalorie.cz/prosecco-6087

https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-diety/192171/kolik-kalorii-ma-alkohol-jedno-pivo-jako-pytlik-chipsu-sklenka-vina-vyda-za-laskonku.html

https://luxuryretail.co.uk/prosecco-swarovski-edition-by-casanova/