Jaké víno si dát v létě u bazénu?

Před pár dny jsme s blogerkou Míšou (ovinena.cz) natáčeli další video na YouTtube o Vinařství Villa Valtice, které mám jako novinku v e–shopu. Ve videu zmiňujeme FRESH řadu, kterou toto vinařství také nabízí. No a mě napadlo, že vám vytipuji několik vín vhodných k moři, bazénu nebo k výkopové práci, když budete bazén teprve hloubit.

Když vinař na Moravě nazve některé své víno jako „bazénovku“, tak tím obvykle myslí:
– bílé nebo růžové víno 
– bílé nebo růžové perlivé víno (frizzante – více o bublinkách v Blogu: Co byste měli vědět o Proseccu, když ho tak rádi pijete?)
– výjimečně červené 
– s nižším obsahem alkoholu (do 11 % obj.)
– s vyšším obsahem zbytkového cukru (polosuché/polosladké/sladké)
– s výrazným ovocným aromatickým projevem v chuti a vůni
– často na šroubovacím uzávěru, abyste se k bazénu netahali s vývrtkou

Pokud se vám nechce číst celé popisy, tak čtěte jen závěr a cenu.


Na první místo zařadím víno, které výše uvedeným bodům vůbec neodpovídá, ale i tak je to bazénovka.

Vinařství VILLA VALTICE – Sauvignon – FRESH, suché a 13 % obj. alkoholu

Ano, toto víno vůbec neodpovídá ani jednomu z výše uvedených bodů. Ale když už jsem to víno nedávno měl a doporučoval jsem ho ve videu, tak ho zařadím na první místo, že? Vyjadřuji tím poděkování za vnuknutý nápad. I když má víno 13 % alkoholu, tak je příjemně aromatické a působí lehkým dojmem. V buketu je kopřivový (zelený), což může být pro Sauvignony z Moravy typické (jinde ve světě ne). Asi bych ho doporučil všem milovníkům vín, ale více ho ocení zkušenější vinaři. Co mě ve videu překvapilo? Že je na korku. Víno nemá větší archivační potenciál a s Míšou ho doporučujeme vypít klidně hned letos. Toto víno vybočuje z řady ostatních bazénovek, ale je moc dobré a FRESH.

Závěr: Poctivé a chlapské víno, které vám dodá hodně sil a energie na výkopové práce. Docela se po něm u bazénu opijete a ještě vás osvěží! Skvělé víno nejen na léto.
Cena: 249 Kč

LEVANDULOVÝ ŠVIHÁK – Zweigeltrebe, polosladké, perlivé, 11 % obj. alkoholu

Každý rok vyhrává titul: „Nejprodávanější víno na DEJSIVINO.CZ“. Šviháka objednáváte často, hodně a po kartonech. I v zimě. Stejně je to ale typicky letní aromatizovaný vinný nápoj. Je z odrůdy Zweigeltrebe a při maceraci se k vínu přidává levandule a borůvky. To mu dává silnou vůni a chuť právě po této bylině z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Má šroubovací uzávěr. No, ženy Šviháka milují… Jestli v plavkách nevypadáte moc dobře a přesto chcete ohromit cizí slečnu u bazénu, tak na ní vytáhněte Šviháka!

Závěr: Voňavé po levanduli a ženy ho milují! Nejprodávanější víno v našem e–shopu ever.
Cena:
 229 Kč

Vinařství AURORA – Beziňon, sladké, perlivé, 3 % obj. alkoholu

Tento aromatický vinný nápoj v poslední době stoupá na oblibě. Z mého pohledu tam alkoholu moc není, takže je to spíš taková bezinková „limonáda“, kterou můžete pít od rána do večera a pořád vás to bude bavit. Neurazí nikoho a pít ho můžou kluci i holky. Má jemné perlení, výrazný aromatický profil po černém bezu a dost zbytkového cukru. Klukům z Aurory se tohle věc na léto moc povedla a myslím, že je to trefa do černého. Beziňon se bude líbit všem. Je na šroubu a tak se nemusíte tahat s vývrtkou. Cena příznivá pro studenty VŠ.

Závěr: Genderově vyvážený univerzál. „Bezinková limonáda“ s málo alkoholem a hodně cukrem, takže budete mít dost energie na házení frisbee.
Cena: 140 Kč


Vinné sklepy ZAPLETAL – Frizzante (Riesling), polosuché, perlivé, 11 % obj. alkoholu

Tohle je moc fajn pití! Je to zase takový kompromis pro muže i ženy, protože tohle víno není růžové a sladké. Frizzante je z poctivého Rýňáku a Vlašáku z Přední hory u Velkých Bílovic. Je typicky Rýňákový a poměr cukru a kyselin je cca: 13:7. To znamená, že se vám v chuti bude zdát nejdřív sladký, ale v závěru vás překvapí ty kyselinky a to je super. To chcete! Je to taky hodně prodávané víno v průběhu celého roku. Kam se na to hrabe Prosecco a ještě je to za super cenu.

Závěr: Skvělá volba pro páry. Pochutnají si oba. Příjemné a typicky odrůdové pití, které vás bude bavit víc, než kdejaké profláknuté bublinky z Itálie. Cena je za takové víno velice příznivá.
Cena: 159 Kč


Vinařství FILIP ŠEBESTA Solaris, sladké, 9,5 % obj. alkoholu

Tak teď zase něco spíš pro milovníky vysoké cukernatosti a „medu v lahvi“. Filipa v mém
e-shopu stále ještě považuji za neznámého a neobjeveného vinaře z Vracova u Kyjova, ale dámy a pánové – je to BOREC! Osobně si myslím, že jeho vína patří k těm nejlepším z Moravy, co tady mám. Révu si mazlí na vlastním vinohradu, víno miluje a má neskutečný přehled v oboru vinařství/vinohradnictví. Pokud jde o vína, tak u něj nesáhnete vedle, všechna jsou super! No a Solaris je aromatická odrůda a vyšší zbytkový cukr jí sluší. Když si dáte Solaris místo vody do cyklistické láhve, tak budete mít energie na projížďku mezi vinohrady až až… A s 9,5 % alkoholu vám tahle paráda během cyklistického výkonu vykouzlí i úsměv na tváři. Bachá! Je to na korku! Takže abyste s sebou měli kapesní nožík s vývrtkou.

Závěr: Parádní víno nabušené cukry, takže ideální nejen k vodě, ale i pro sportovce. Holky ten vysoký cukr (75 g/l) budou milovat a budou vám chtít víno vypít. Víno si raději přelejte do cyklo láhve a tvařte se, že tam máte energy drink. Vývrtku s sebou!
Cena: 220 Kč

Odmítám vám doporučovat k bazénu Prosecco… a tak poslední tip na bazénovku bude moravský sekt. No a když máte čas se válet u bazénu, tak vás peníze netrápí a můžete si dát nějaké ty lepší bublinky a tak tady máme:

SALAY WINERY – Rosé sekt, polosuchý, 11% obj. alkoholu

K bazénu, s patřičně vybranou společností, bez jahody (!!!!) a k historkám o byznysu je tenhle sekt správná volba. Taky jsme si ho s Míšou ve videu na YT dost užili a vysoce ohodnotili! Je to skvělý sekt nejen na léto. V chuti je jemný, sametový a ucítíte v něm lesní ovoce. Barva je hezky lososová. Pokud vám někdo k bazénu připraví nějaké ty Tapas, tak vám je tahle šumivka krásně doprovodí a budete si léto a sekt krásně užívat! (Nejen) Sekty kluci ze Salay Winery fakt umí. 

Závěr: Luxusní záležitost! Harmonický a úžasný sekt s ovocným charakterem, kterým ohromíte na každé letní party. Skvělé doplní i letní chuťovky k jídlu. Cena oproti ostatním tipům vyšší, ale stojí to za to!
Cena: 290 Kč


Bonus:

Možná si budete chtít jen tak něčeho loknout, ale později budete muset řídit. Až váš/e partner/ka vystřízliví po těch dobrotách, co jsem vám tady doporučil. Zbytky po party se vám dopíjet nechce a otvírat novou láhev je škoda? No tak něco menšího pro vás taky mám. Zkuste OneGlass. Skvělá záležitost, která se vejde do kapsy a navíc dobře chutná.

Ing. Tomáš Pelikán