Vinařství Mendelova Univerzita
Akademická čistota, moravský původ
Bílé víno z vinic Mendelovy univerzity spojuje vědu, tradici a terroir v jedné lahvi. Vychází z výzkumu a péče profesionálů nadšených pro víno. V této sekci najdeš výběr bílých vín z akademických vinic – od svěžích Ryzlinků až po aromatické Veltlíny a Muškáty, které nesou charakter půdy i duši Moravy.
Řazení produktů
Výpis produktů
Ovládací prvky výpisu
Odkud vína pocházejí
Zahradnická fakulta MENDELU hospodaří na univerzitních vinicích (mj. v Žabčicích) a bílá vína tu vznikají v propojení výuky, výzkumu a poctivého řemesla. To se odráží v čistotě stylu, důrazu na odrůdový projev a velmi dobré práci s kyselinou.
V portfoliu najdeš především Hibernal, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Pálavu, Tramín červený a Sauvignon. Tyto odrůdy dávají na univerzitních vinicích vína od lehce pitelných až po výraznější a strukturovanější styly.
Díky rozsáhlému genofondu, který Mendelova univerzita spravuje, se ale můžeš setkat i s méně obvyklými odrůdami – například Laurot, Cerason či další experimentální kultivary, které jinde jen tak neochutnáš.
Edice / řady vín
Mendelova univerzita uvádí vína ve třech edicích: Student, Doctor a Professor – každá má vlastní vizuální identitu etiket a lahví.
Jak chutnají a k čemu se hodí
Bílá vína MendelU bývají čistá, svěží a aromatická, se zřetelným odrůdovým charakterem. Skvěle ladí s rybami, bílým masem, lehkými těstovinami a zeleninovými pokrmy; aromatičtější styly (např. Pálava, Tramín) snesou i kořeněnější kuchyni.
Fakta navíc
Zahradnická fakulta MENDELU obhospodařuje cca 6 ha vinic; z toho 2 ha slouží pro komerční výrobu (mj. právě výše uvedené odrůdy) a 4 ha tvoří genofond.




