Španělská Cava

Cava je šumivé španělské víno s označením původu, bílé nebo růžové, vyráběné tradiční metodou ve španělském regionu Cava, především v katalánské oblasti Penedès v provinciích Barcelona a Tarragona. Mezi nejvyužívanější odrůdy pro výrobu Cavy patří Macabeu, Parellada a Xarel·lo, mohou v ní však být také hrozny Pinot noir, Subirat nebo Chardonnay, které byly poprvé použity v cavě vyrobené roku 1981.

 

6 položek celkem
Tapas Wine Moscato 0,75 L
265 Kč

Svěží frizzante z odrůdy Moscatel, s příjemnými 5 % alkoholu a 60 g zbytkového cukru.

+ další
1639/SLA
Screenshot 1
Tip
425 Kč

Cava má světle žlutou barvu. Buket je ovocný a převažují tóny malin a citrusů. 

+ další
1258/BRU
bodega iniesta bobal rosado suche 0,75 L
330 Kč

Šumivé víno s bledě růžovou barvou okvětních lístků, jemnými a vytrvalými bublinkami. Voní po granátových jablkách a malinách. 

+ další
1231/SUC
Cava VINAŘSTVÍ INIESTA, CORAZÓN SPUMANTE BLANCO, 0,75 l
330 Kč

Sekt má světle žlutou barvu se zelenkavými odlesky, se jemnou a vytrvalou pěnou z důvodu pomalé fermentace.

+ další
1228/SUC
CARCHELO, CAVA TAPAS WINE, POLOSUCHÉ, 0,75 L
395 Kč

Jedná se o elegantní Cavu vyráběnou tradiční metodou „champenoise“ s 12 g zbytkového cukru.

+ další
1636/SUC
Screenshot 1
425 Kč

Cava má lososovou barvu. Ve vůni dominují tóny malin a jahod. 

+ další
1261/BRU

Tradiční metoda začíná tiráží, plněním vinného základu s přídavkem tirážního likéru. Tu tvoří směs bílého vína, cukru a kultury kvasinek, jež během fermentace produkují oxid uhličitý a charakteristické aroma.

Aby se Cava zbavila zbytků kvasinek a nečistot, provádí se proces zvaný střásání (removido), kdy se láhve ke konci zrání umisťují do nakloněných stojanů, což způsobí, že se sedimenty usazují těsně u zátky. Tradičně se provádí ručně každodenním pootáčením lahve o osminu, přičemž se zároveň zvětšuje její naklonění. Když je láhev opět v původní poloze, následuje proces zvaný «degollamiento». Láhev se odzátkuje a nechá se odtéci malé množství pěny. V současné době se provádí pomocí ochlazení hrdla láhve. Při odzátkování se pak uvolní blok ledu spolu se sedimenty v něm obsaženými. Obsah láhve se potom doplňuje expedičním likérem, což bývá cukr rozpuštěný v bílém víně či pálence. Množství cukru, jenž je v Cavě obsažený, pak určuje její druh.

Nakonec se do láhve vkládá přírodní korková zátka a hrdlo se obalí kovovým drátkem nebo košíčkem.


Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru:


Brut nature – Obsah cukru je nižší než 3 g na 1 litr. Údaj lze užít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.
Extra brut – Obsah cukru se pohybuje mezi 0 a 6 g na 1 litr.
Brut – Obsah cukru je do 12 g na 1 litr.
Extra dry – Obsah cukru se pohybuje mezi 12 a 17 g na 1 litr.
Dry – Obsah cukru se pohybuje mezi 17 a 32 g na 1 litr.
Demi-sec – Obsah cukru se pohybuje mezi 32 a 50 g na 1 litr.
Doux – Obsah cukru je vyšší než 50 g na 1 litr.

Doprava zdarma
Doprava zdarma
při objednání nad 1999 Kč
Široká nabídka
Široká nabídka
tuzemských i zahraničních vín
Telefonicky poradíme
Telefonicky poradíme
721 434 181
Vína od malých vinařů
Vína od malých vinařů
která jinde neseženete